A teraz trochę o witaminie C    
jej nazwa używana jest zarówno do kwasu ascorbinowego jak i ascorbinianu. Ma tak dużo zalet, że powstały już o niej książki, w tym jako literatura medyczna. Człowiek nie ma zdolności jej magazynowania ani samodzielnego wytwarzania, toteż produkty spożywcze, w tym zioła, musimy spożywać codziennie. Do produktów bogatych w tą wspaniałą witaminkę należą: natka pietruszki, papryka, brukselka, czarna porzeczka, owoce rokietnika.
Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: poprawia przyswajanie żelaza, przyspiesza metabolizm lipidów. Wykazuje działanie przeciw wirusowe, anty nowotworowe i odmładzające.
Ułatwia także gojenie się ran i działa wspomagająco przy chorobach skóry.
Przez te jej cudowne właściwości (a jest ich jeszcze o wiele więcej) witamina ta znalazła również zastosowanie w kosmetologii. Znajdziemy na rynku różnego rodzaju kremy, emulsje, peelingi w skład których wchodzi właśnie ta DOBROCZYNNA WITAMINA. Osobiście gorąco polecam takie preparaty do codziennej pielęgnacji każdego rodzaju skóry.